Alergeny

LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do
składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,
orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe
(Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce
(Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya
illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia
exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy
Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne